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Study of Interpretation of statues tells us that unless literal rule is leading to some absurdity, that is the only rule 
which should be applied while interpreting any provisions. Judiciaries also do not apply any other interpretation 
principle unless it is really necessary. However, while interpreting provisions of SEBI (Prohibition of Insider 
Trading) Regulations, 2015 (PIT Regulations), from time and again purposive interpretation plays bigger role 
than literal rule.  Further, some provisions of PIT Regulations appear to have been left open intentionally; whereas 
at some occasions, more specific words could have served the cause better.  

INTRODUCTION

Objective of SEBI (Prohibition of Insider Trading) Regulations, 
2015 (PIT Regulations) has been clearly to protect 

investors interest. PIT Regulations attempts to avoid impact 
on price discovery mechanism and to maintain equality of 
access to price sensitive information. For this, it is necessary 
to ensure that no insider takes leeway under provisions of 
PIT Regulations itself. Therefore, PIT Regulations are more 
principle based and less rule based. Industry and market 
players expect that some transactions should be excluded 
from gamut of PIT Regulations. However, PIT Regulations 
appear to have been worded in such a way that, SEBI should 
be able to do very effective enforcement. At many places, 
we find open-ended words in PIT Regulations. Many may be 
intentional however some provisions may need correction. 
We are discussing some anomalies in PIT Regulations - 
some anomalies appear intentional where some anomalies 
appear to be not meeting the objective.

Whether gift of securities are regulated under PIT 
Regulations?

Sodhi Committee1 says in order to charge someone with 
violation of PIT Regulations consideration is necessary in 
trade transaction; however, there is no specific mention 
about necessity of consideration in PIT Regulations. Literal 
reading of definition of term ‘trading’ tells us that, it is an 

inclusive definition and it also covers word ‘dealing’ which 
is much wider and there may be consideration or there may 
not be consideration involved in the transaction2. That means 
if an Insider gifts some securities to his near one while the 
window is closed or while in possession of Unpublished 
Price Sensitive Information (UPSI), will it amount to trade 
and thereby will amount to violation of regulation 4(1) of PIT 
Regulations? 

However, even if donor or donee has some UPSI, a gift by 
insider (donor) to his relative (donee) will not impact price 
discovery and thereby apparently it may not impact public 
investor. Sodhi Committee’s view was in line with these 
thoughts. This thought is substantiated when we read 
SEBI Adjudication order in the matter of Kavveri Telecom 
Infrastructure Ltd3, where there was a transfer of shares 
by way of gift from husband to wife during the period when 
they were in possession of UPSI. SEBI had held that 
these transfers cannot be termed as ‘trading’ as they are 
off-market transfers for no consideration and, therefore, 
do not fall under the category of ‘buy or sell transaction’. 
Transferee had subsequently sold/ pledged the shares. It 
was also held that the allegation of entering into opposite 
transactions within a duration of six months, has not been  
established.  

The question which arises is, if gift is to be excluded from 
the term trade, why that has not been specifically mentioned 
in definition of ‘trading’? Further, there are 6 transactions 
mentioned under proviso to regulation 4(1) which are 
categorically worded as ‘defence’ and not as ‘exemption’. Gift 
does not form part of these defences either!!! Close reading 
of the provisions of PIT Regulations and above-mentioned 
SEBI Adjudication Order, it appears that SEBI has not given 
blanket exemption to gift from the term ‘Trading’ because 
otherwise this may be misused by some insiders. Eg: When 
trading window is closed for Designated Persons, he may 
gift it to a person who is not falling under immediate relative 
category and that person may sell shares further! This will be 
clear circumvention of PIT Regulations and therefore, gift is 
not excluded from the term ‘Trading’. 

It appears that whether ‘consideration’ is necessary for 
term ‘trading’ or not is not clarified so that no insider  
misuse it!

1Para 35 which says “Trading” in the ordinary English meaning of the term 
would entail an act of getting something in return for something else i.e. 
entailing an element of consideration changing hands and Para 38 which says, 
“when one trades securities or interest in securities for something else, one 
would be trading in the security for consideration.” 

2“Trading” is defined in Regulation 2(1)(l) as “trading” means and includes 
subscribing, buying, selling, dealing, or agreeing to subscribe, buy, sell, deal in 
any securities, and “trade” shall be construed accordingly
3SEBI Adjudication Order No. KS/VC/2020-21/ 8459-8463 dated 31 July 2020 
in the matter of Kavveri Telecom Infrastructure Ltd
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Whether Promoter Group entities are required to be 
included in the list of Designated Persons? 

In SEBI (Prohibition of Insider Trading) Regulations,1992, 
promoters and promoter group entities were required to 
give disclosures about high value trades under erstwhile 
regulation 13. When these regulations got replaced with 
PIT Regulations 2015, promoter group was not specifically 
covered under regulation 6 and 7 of PIT Regulations. In fact 
trades of immediate relatives were required to be disclosed 
but the term ‘promoter group’ was not specifically covered 
under regulation 6 or under regulation 7. As a result of this, 
entities falling under promoter group definition, other than 
immediate relatives, were not making disclosure under 
regulation 7. For example group companies of promoter 
Companies, were neither promoters nor immediate relatives, 
neither directors nor KMPs, and therefore were not required 
to make disclosure with respect to high value trades under 
PIT Regulations! This got corrected on 21 January 2019 
when regulation 7(1) and 7(2) both got amended and the 
term ‘members of promoter group’ was added in both the 
provisions, thereby making mandatory upon promoter 
group entities to make initial disclosure and continual  
disclosures!

Interestingly the term ‘designated person’ is explained under 
regulation 9(4) of PIT Regulations. Like other terms, SEBI has 
used two fold definition here, i.e. (1) it explains the concept as 
to who should fall under the term ‘designated persons’, i.e., 
who in opinion of the board of directors are discharging some 
function or role in the organisation which gives them access 
to UPSI, and (2) some category of individuals or entities who 
have to be covered under Designated Persons list (deeming 
fiction). The term ‘promoter’ is specifically covered under 
this list of deeming fiction, however ‘promoter group’ has not 
be covered. As a result of this, the board of directors has 
to mandatorily cover promoters in Designated Persons list, 
however promoter group entities could be covered under 
Designated Persons list only if they have any role or function 
in the organisation which gives them access to UPSI and not 
otherwise!!! 

When PIT Regulations were amended on 21 January 2019, 
the term ‘promoter group’ was inserted under regulation 
7(1) and 7(2), why it was not inserted under regulation 9(4) 
which was already notified at that time, though regulation 9(4) 
had not yet become effective then (it became effective from 
1 April 2019)? Was it an omission or thoughtful decision? 
SEBI Agenda notes and Minutes for its meeting dated 12 
December 2018 when it considered the said amendment is 
not giving us clue (it is silent). But it appears to be thoughtful 
as not every promoter group entity may have any function 
or role in the organisation which gives them access to 
UPSI, therefore the term ‘Promoter Group’ was not added in  
regulation 9(4). 

Difference between regulation 7 and regulation 9(4) is 
that while disclosure requirement under regulation 7 is on 
promoter/ promoter group, whereas the responsibility to 
identify list of Designated Persons and collating relevant 
data from them is on the Company. Incidentally when 
SEBI decided to take the System Driven Disclosure under 
same regulations 7(2) to next level (vide its circular date 9 
September 2020), it mandated all the listed companies to 

provide details of Promoter Group entities with Designated 
Depositories!!! Now, updating list of promote group entities 
along with list of Designate Persons is on the Company. As a 
result of that, whether SEBI expects companies to cover all 
promoter group entities under list of Designated Persons or 
not is an ambiguity!

Whether transactions related to pledge of securities 
needs to be disclosed under regulation 7(2)?

Sodhi Committee had strongly recommended in 2015 that 
transactions like pledge should not be regulated under PIT 
Regulations. Sodhi Committee had acknowledged that there 
are chances that if pledge is excluded from the gamut of PIT 
Regulations it can be mis-used. However, it had suggested 
that it can be dealt with separately under Section 12A of 
SEBI Act, 1992. SEBI felt it appropriate to retain pledge as 
one mode of dealing and therefore should be considered 
as trading and thereby needs to be regulated under PIT 
Regulations. All across PIT regulations, the words ‘trade’, 
‘trading’ have been used while regulation 7 (2) uses the word 
‘acquisition and disposal’ and not ‘trading’!! And therefore 
question arises as to whether details of pledge are required 
to be disclosed under regulation 7(2) or not!

Supreme Court had held in Oriental Insurance case4 that 
if different words of different import are used in the same 
statute, there is a presumption that they are not used in 
the same sense. And therefore there is a view that only 
acquisition or disposal of securities would require disclosure 
under regulation 7(2) and other transactions which are not 
falling under acquisition or disposal but covered under trading 
eg. pledge, does not require disclosure under regulation 7(2). 

In Tata Chemicals case5, the Supreme Court had held that it 
is cardinal principle of interpretation of Statutes that the words 
of a Statute must be understood in their natural, ordinary or 
popular sense and construed according to their grammatical 
meaning unless such construction leads to some absurdity or 
unless there is something in the context or in the object of the 
Statute to the contrary. 

One cannot go to find the purpose of the law unless the literal 
rule is leading to absurdity.  Pledge falls under agreeing to sale 

4 Oriental Insurance Co Ltd v/s Hansraibhai V Kodala [2000] 105 Comp Cas 
743 (SC)
5Union of India v/s Tata Chemicals Ltd 2014(5) ABR698 (SC)
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but it is not actual sale. Therefore, it appears that transaction 
of pledge do not require disclosure under regulation 7(2). 
Whether, SEBI really wants to exclude pledge from this 
disclosure requirements is unknown, however if SEBI intends 
otherwise, this is one area which may require immediate 
correction.

Recently in case of Ms. Vandana Singh, a designated person 
in Biocon Limited6, SEBI clearly decided that invocation of 
pledge by lender will amount to trade and therefore will require 
pre clearance! There have been some instances where 
financing schemes are made available with respect to ESOP 
shares.  If pledge is exempt from disclosure requirements, 
many times there can be an attempt to circumvent PIT 
Regulations. 

In majority occasions, language of PIT Regulations have 
been kept open ended, so that wrong doer should not escape 
compliance of PIT Regulations, however this is the occasion 
where not using of word ‘trade or trading’ does not seem to 
meet the objective!

Why ‘relative’ definition under 1992 Regulations have 
been narrowed down to ‘Immediate Relative’ definition 
under PIT Regulations 2015?

If we look at legislative note below regulation 6 (2)7, it 
specifically casts responsibility on the person making 
disclosure under Chapter III of PIT Regulations, 2015 to 
include trading done by such person’s immediate relatives, 
and every other person for whom such person takes trading 
decisions!

Disclosure obligations under Chapter III is on promoter, 
promoter group, designated persons, directors, and while 
calculating thresholds for making disclosures, they have to 
take cognizance about the trades done by their immediate 
relatives and every person for whom these persons take 
trading decisions and accordingly make disclosures. This is a 
very important principle and which is very logical. 

When we look at definition of immediate relative under 
regulation 2(1)(f) of PIT Regulations 2015, “immediate 
relative” means a spouse of a person, and includes parent, 
sibling, and child of such person or of the spouse, any of 
whom is either dependent financially on such person, or 
consults such person in taking decisions relating to trading in 
securities.” This definition says spouse of person is considered 
as immediate relative without applying any other principle. 
Further it includes parent, sibling, and child of such person or 
of the spouse if, such relative consults such person in taking 
decisions relating to trading in securities. If such relative is 
dependent financially on such person, it would be presumed 
that such relative is consulting or can be influenced by such 
person. Even from this principle it appears that relatives who 
depend on such person for taking trading decisions only 
needs to be covered under immediate relative category. And 
provisions of regulation 6(2) are going beyond immediate 
relative. If this is the principle, it is clueless as to why PIT 
Regulations have narrowed down the relative definition under 
Companies Act, 2013 to immediate relative? Whether these 
words serve the cause or actually hamper it! There have 
been instances where persons accused have argued on 
the definition of relative / immediate relative to say that from 
the context of Designated Person the person is not relative 
(although from the context of that person who is accused, 
Designated Person is relative!). Such arguments can be 
successful at appellate forum because regulations may seem 
to be supporting such arguments. Now it is interesting to note 
that immediate relative is an inclusive definition and therefore 
one may argue that the list of relatives is illustrative list and 
not exhaustive list, however it would be apt if SEBI considers 
changing the definition of immediate relative where first the 
principle is laid down and then definition may cover spouse 
as deemed immediate relative and other relatives if they meet 
either of two criteria’s i.e. (1) relative is dependent financially 
on the person OR (2) relative consults such person while 
making decisions about trading in securities!  

Whether every sharing of UPSI require compliance of 
regulation 3(3)(ii) of PIT Regulations 2015? 

Regulation 3 (1) casts responsibility on insiders not to share 
UPSI unless it is for legitimate purpose. Further regulation 
3(3) starts with words – “Notwithstanding anything contained 
in this regulation” that means this is overriding provision over 
other regulations. 

Further clause (ii) of Regulation 3(3) says- “(1) an unpublished 
price sensitive information may be communicated, provided, 

One cannot go to find the purpose of the 
law unless the literal rule is leading to 
absurdity.  Pledge falls under agreeing to 
sale but it is not actual sale. Therefore, it 
appears that transaction of pledge do not 
require disclosure under regulation 7(2). 
Whether, SEBI really wants to exclude 
pledge from this disclosure requirements 
is unknown, however if SEBI intends 
otherwise, this is one area which may 
require immediate correction.

6SEBI Adjudication Order No. AP/SK/2020-21/9436 dated 23 October 2020 in 
the matter of Biocon Ltd
7Legislative note below Regulation 6(2) - “These regulations are primarily aimed 
at preventing abuse by trading when in possession of unpublished price sensitive 
information and therefore, what matters is whether the person who takes trading 
decisions is in possession of such information rather than whether the person 
who has title to the trades is in such possession”
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allowed access to or procured, in connection with a 
transaction that would not attract the obligation to make an 
open offer under the takeover regulations but (2) where the 
board of directors of the listed company is of informed opinion 
that sharing of such information is in the best interests of the 
company and (3) the information that constitute unpublished 
price sensitive information is disseminated to be made 
generally available at least two trading days prior to the 
proposed transaction being effected in such form as the 
board of directors may determine to be adequate and fair to 
cover all relevant and material facts. 

This regulation 3(3)(i) specifically talks about sharing of 
UPSI with respect to transaction which entails / triggers open 
offer. However regulation 3(3)(ii) does not indicate which 
type of transactions are contemplated here. Plain reading 
appears that whenever company wants to share any UPSI 
for any transaction, it should be first approved by the board of 
directors of that listed company and second the UPSI shared 
in that transaction should be disclosed on stock exchange two 
trading days prior to giving effect to the said transaction. This 
would mean that, if any technological collaboration is being 
worked out, and for that purpose if Company shares any 
information which is not generally known and upon becoming 
public can impact price, such sharing of information requires 
approval of board of directors and that information also 
needs to be disseminated two trading days prior to entering 
into that technology collaboration agreement! Imagine a 
situation where every UPSI shared for legitimate purposes 

if it is required to be disclosed on stock exchange, will it help 
business of that company? And then will it help the investors 
of that company? Will competitors not take advantage of this 
situation? 

Upon reading para 47 of Sodhi Committee, it reveals that 
regulation 3(3) was proposed in the context of transaction 
where any acquirer or investor is undertaking any due 
diligence of the Company and based on due diligence 
findings, he is going to decide about investing in the Company! 
And therefore regulation 3(3) actually expects that when list 
company allows any due diligence to large investors, share 
same information with other investors as well! Neither this 
back ground nor reference of due diligence is appearing in 
regulation 3(3) of PIT Regulations. In an attempt to make 
provisions very wide, it has resulted into a situation where 
no one can comply with this in literal sense. If regulation 3(3) 
clarifies which transactions are contemplated under it, it will 
make job of compliance officer bit easy.    

CONCLUSION

In last 7 months SEBI has passed more than 50 adjudication/ 
settlement orders. SEBI is right in its approach of not granting 
blanket exemptions from compliance with PIT Regulations so 
that no one mis-uses it. However at some places appropriate 
guidance or amendment may lead to appropriate practices 
which will help compliance officers and companies to meet 
the objective of investor protection.                                       CS
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